Az elmúlt időszakban hangos a sajtó az orosz-ukrán válságtól és annak negatív gazdasági, politikai stb hatásaitól. Én ezekkel a negatív hullámokkal most nem kívánok foglalkozni (már megtették helyettem mások), viszont sokszor megéri a zavarosban horgászni. Ezért most bemutatok egy vállalatot, ami véleményem szerint ebben a viharos környezetben nagyszerű fogás lehet. Ez pedig az Acron. (róla már írtunk itt: link)

bigstock-Secret-Weapon-55320602-300x236.jpg

Ez a cég nitrogén alapú és komplex (NPK) műtrágyákat gyárt körülbelül fele-fele arányban, oroszországi gyárában. Nézzük meg a következő pontokban, hogy a kialakult helyzet miért is rendkívül jó a vállalatnak:

1. Az ukrán műtrágyagyártás: Ukrajna a válság előtt és most is viszonylag jelentős nitrogén alapú műtrágyagyártási kapacitással rendelkezett/rendelkezik. Mivel a nitrogén műtrágyák gyártása meglehetősen energiaigényes folyamat, ezért általában azok az országok tudnak versenyképesen nitrogén alapú műtrágyát gyártani, ahol olcsó az energiahordozó (leginkább gáz vagy Kínában a szén). A válság előtt tipikusan az ukránok voltak a marginális termelők Európában, tehát ők voltak az utolsók Európában, akik még profittal el tudták adni a termékeiket, tehát ők voltak az ármeghatározók. Ez az olcsón hozzáférhető orosz gáznak volt köszönhető, és semmiképpen sem a „csúcstechnológiájú” ukrán vegyiparnak. Olcsó orosz gáz nélkül viszont az ukrán műtrágyagyártás versenyképtelen, tehát valószínűleg ki fog esni a piacról. Ráadásul az ukrán termelés több mint felét a Bécsben házi őrizetben lévő Firtash-féle DF Group adja, amelynek legnagyobb gyárai Horlivkában és Severodoneck-ben találhatóak, tehát szakadár területeken. Paradox módon nagy valószínűséggel a kieső műtrágya mennyiségét az oroszok fogják pótolni, mint ahogy történik ez most a szénnel is (vagy mégsem). De a legfrissebb hírek szerint már a péti Nitrogénművek is elkezdett kacérkodni az ukrán piaccal. 

Kép1_7.png

Forrás: IFC Metropol

2. A rubel és a műtrágya árak: Nem elég az orosz-ukrán válság, az olajár elmúlt fél évben tapasztalt megrottyanása (-30% YTD) is betett az orosz rubelnek, ami év eleje óta több mint 40 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben. A műtrágya árak viszont csak minimális mértékben (átlagosan 5%-kal) csökkentek (dollárban kifejezve). Mivel a vállalat árbevételének több mint 80%-a exportból származik viszont a költségeinek legnagyobb része rubelben merül fel, ezért ez a jelentős rubel gyengülés nagyon jótékony hatással lesz a vállalat profitjára.

 Kép2_7.png

Forrás: Acron

3. Orosz rezsicsökkentés: Oroszországban is elkezdődött tavaly a rezsicsökkentés, ott az állami monopóliumnak tiltották meg, hogy a díjaikat az infláció mértékén felül növeljék illetve 2015 közepéig befagyasztották a gázárakat RUBELBEN(!!!). Ennek megfelelően a cég jelenleg 3 $/mmbtu környékén kap gázt (EU~8,5$, USA~ 4,4$/mmbtu) Oroszországban, amelynél olcsóbban csak a Közel-Keleten lehet. Mindezeken felül az orosz vasúti szállítmányozási piac túlkínálatos vagonokból, ezért ott is esnek az árak.

Kép3_8.png

Forrás: Acron

4. Kapacitásbővítés: A vállalat az elmúlt években folyamatosan beruház, aminek eredményeképpen idén önellátóvá vált foszfátból (a komplex műtrágyák egyik fő alapanyaga), és 2017-re pedig már kb. évi 1 millió tonna többlet kapacitással fog rendelkezni, amit majd a szabad piacon lehet értékesít. Ez várhatóan kedvezően fog hatni a vállalat jövedelmezőségére. Ezen felül a cég folyamatosan növeli kapacitásait nitrogén alapú műtrágyagyártás területén is (idén 3, jövőre 11%-kal), ami szintén örvendetes, ha figyelembe vesszük, hogy a cég a világ egyik legversenyképesebb gyártója 

Összességében úgy néz ki a dolog, hogy az olajáresés miatti rubel gyengülés farvizén a vállalat, rendkívül kedvező operatív környezetben működik, ezt még megbolondítja az ukrán kapacitás kiesése a piacról és a vállalat vertikális integrációjának előrehaladása.

Címkék: orosz gáz műtrágya portfolioblogger Ukrajna befektetési sztori portfolióbefektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr376934187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T Dani 2014.11.27. 13:56:51

Szuper momentum story!

Két dolog jutott az eszembe (nem kötekedés csak érdekel a véleményed):

1. mi van ha lesz OPEC megállapodás amivel vágnak a kitermelt mennyiségen?

Én se feltétlen tartom reálisnak ezt a közeljövőben de azért benne van a pakliban hogy rendezik az olaj árfolyamát és akkor a RUB is korrigál.

2. Mi van akkor ha az oroszok a szakadár területekre a jövőben is "olcsó" gázt visznek majd?

Szerintem ez politikailag és gazdaságilag is racionális az oroszok részéről.

Szóval összességében nagyon jó az ötlet csak az a kérdés hogy maga a cég enélkül a két amúgy fontos és nagyon szignifikáns driver nélkül is stabil, profitképes cashflowt csinál-e persze úgy hogy beárazod a nem kicsi országkockázatot.

FisherMan 2014.11.27. 20:57:37

@T Dani:
Kedves Dani!
1. Természetesen ha az olaj visszaerősödne akkor valószínűleg erősödne a rubel is. De kérdés, hogy mennyire. A rubel már június előtt is masszívan gyengült, sőt az ukrán konfliktus előtt is. 85 dolláros olajnál ha jól emlékszem 41-43-ra teszi az orosz központi bank a rubel fair árfolyamát a dollárral szemben (azt hiszem szankciók nélkül). 2013 végén még 31-32 volt az USDRUB, tehát ha visszaerősödne mondjuk 41,5-re akkor is több mint 30%-os a gyengülés.
2. Úgy érted azt is magukhoz csatolják? Szerintem eddig nem mennek el, ha igen akkor még olcsóbb lesz a rubel:-)
Egyébként ez a cég eddig is a világ egyik legversenyképesebb gyártója volt, most annyi történt hogy szerintem a legversenyképesebb lett.
Ukrán kapacitás: amint említettem ezek elavult gyárak, éppen hogy a cash cost alatt termelnek, de mondjuk az amortizációt már nem hiszem hogy ki tudnák termelni. Tehát ha vissza is kapcsolnák a gyárakat (ha épségben megmaradnak) mindenképpen modernizálni kellene őket. De egy szakadár területre ki fog befektetni?