Mostanában egyre gyakrabban megkapom, hogy kissé szarkasztikussá váltam! Belegondolva Magyarországon élek, Oroszországot elemzem és Gazprom-om van...Ez azért mindent megmagyaráz.

Éppen ezért most egy olyan cégről írok, amire mindenféle szarkazmus nélkül lehet azt mondani, hogy egy nagyon jól menedzselt kis vállalat, okos stratégiával, és amit véleményem szerint extrém olcsón meg lehet kapni. Ezt a céget úgy hívják, hogy ACRON.

Na de mivel is foglalkozik az Acron?  Most egy hipotetikus párbeszéddel illusztrálom, mi történne, ha a sztorit mondjuk, nem egy szakmabelinek mesélném, például a gépészmérnök bátyámnak:

Az Acron komplex műtrágyákat gyárt és értékesít szerte a világon. Kapacitás alapján a világ második legnagyobb komplex (NPK) műtrágyagyártója.

-           Te, hogy mik vannak?

 Viszont jelenleg a három összetevő közül (nitrogén, foszfor és kálium) sajnos csak nitrogénből önellátó.

-           Nincs igazság!

De nagyon okosak voltak a fiúk, mert még 2006-ban kitalálták, hogy jobban megéri önellátónak lenni a három összetevőből, mert nitrogén-t minden hülye tud gyártani és a foszfor és káliumtermelésben van a biznisz! Az év második felében már teljesen önellátóak lesznek foszforból, és ha minden jól megy 2016-2017-ben már káliumból is.

-           Őrület!

Sőt többet is fognak termelni, mint amennyi a saját igényük és a maradékot el tudják adni a szabad piacon.

-          Döbbenet!

Ráadásul hihetetlenül olcsó, mintha a piac egyáltalán nem venné figyelembe ezeket a tényezőket.

-          Trógerek ezek mind!

Érdekes ugye? Folytassam?

-          Csak azt ne!

Mivel gondolom a blogot azok olvassák, akiket tényleg érdekelnek jó befektetési lehetőségek azoknak most jobban kifejtem a befektetési sztorit.

Búza, búza, de szép tábla búza

akron1.jpg

Tehát akkor, miért olyan egyszerű nitrogént gyártani?

Mert összesen két dolog kell a nitrogén előállításához: levegő, és gáz! Ja és persze több százmillió dollár a gyár felállítására.  Mivel az egész nitrogén előállítás meglehetősen energiaigényes folyamat az sem árt, ha olcsó az a gáz, amit felhasználnak.  Most hogy az Egyesült Államokra beköszöntött az olcsó gáz kora, felmerül a kérdés, hogy mi lesz akkor a nitrát alapú műtrágyák árával? A lentebbi ábrán látható az urea (magyarul karbamid a legfontosabb nitrogén alapú műtrágyafajta) költséggörbéje.

akron2.png

 Forrás: CF Industries

Látható, hogy a költséggörbe magas szintjén vannak a kínai termelők (akik jellemzően szenet használnak) és így ők az ármeghatározók a karbamid piacán. Tehát ahhoz, hogy az amerikaiak jöjjenek és lenyomják az árat csak úgy pikk pakk kellene gyorsan építeniük egy 60 millió tonna/év kapacitást, hogy kiszorítsák a kínaiakat a piacról! Egy tonnányi urea kapacitás beruházási igénye kb 640$, tehát ennek a kapacitás megépítéséhez körülbelül 40 milliárd dollárra és 4 évre lenne szükség!

Hogy érzékeltessük ez mekkora összeg az általunk vizsgált legnagyobb tőzsdén jegyzett műtrágyagyártással foglalkozó vállalatok 2012-as összesített profitja 12 milliárd dollár volt!!! És ezek  közül a legnagyobbak nem is akarnak nitrogén alapú műtrágyával foglalkozni!

Tehát középtávon, ami nekünk számít olyan nagy veszélyt az Acron számára nem jelent az amerikai pala gáz forradalom. Meg ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy azért Oroszországban még mindig olcsóbb a gáz, mint az USA-ban, és már terjednek olyan pletykák, hogy a kormányzat mégsem akarja évi 15 százalékkal emelni a gáz árát, hogy elérje a nettó gáz exportárat (ami 4,75$/mmbtu körülbelül annyi, mint a pala gáz hosszú távú kitermelési költsége).

akron22.pngForrás: Acron 

Ennek eredményeképpen várhatón a cég meglévő nitrogén kapacitása is profitábilis lesz hosszú távon, de lényeg nem is a vállalat nitrogén kapacitásaiban van, hanem a foszfát és kálium projektjeiben.

 akron23.png_1.jpg

Mivel ugye nitrogént termelni nem igazán nagy kunszt, ezért a jövedelmezősége sem igazán kiemelkedő.

Viszont a káliumnál és a foszfát-nál már más a helyzet! Mivel az előbb említett két anyag hozzáférhetősége jóval korlátozottabb, mint a nitrogéné, ezért a jövedelmezőségük is magasabb. Ezt a két alapanyagot eddig Oroszországban jelentős diszkonttal lehetett vásárolni a világpiaci árakhoz képest, aminek következtében a múltban igen jó üzlet volt komplex műtrágyát gyártani és azt értékesíteni külföldön. De minden jónak vége szakad egyszer, idéntől már piaci áron kell megvásárolniuk a foszfátot és káliumot a komplex műtrágyagyártóknak is, ami valószínűleg a jövedelmezőségük csökkenéséhez vezet.

Azonban itt válik érdekessé a sztori.

A Cég 2006 és 2008 között bevásárolt foszfát és káliumban gazdag lelőhelyek bányaengedélyeiből! 2009-ben elkezdték építeni a foszfát bányájukat, tavaly elindult a kitermelés, idénre már önellátóak lesznek foszfátból, 2016-2017-re pedig 1 millió tonnás fölös kapacitással fognak rendelkezni. Tavaly elkezdődött a káliumbánya építése is, amit várhatóan 2016-ban adnak át és 2018-ban fogja elérni a teljes kapacitását.

Így létre fog jönni egy olyan vertikálisan teljesen integrált vállalat, amely az iparágban egyedülálló módon mind a három alapanyagból teljesen önellátó, sőt még szabad kapacitásokkal is fog rendelkezni.

De miért is érdekes ez?

Készítettem egy szép zöld táblázatot, amiben az egyes fajta műtrágyagyártók értékeltsége szerepel.

akron24.png

Forrás: Reuters, OTP Alapkezelő Zrt.

Látható, hogy azoknak, akiknek van káliumbányájuk, azoknak az értékeltsége a legmagasabb, majd jönnek a foszfát, majd végül a nitrogén alapú műtrágyagyártók! Tehát véleményünk szerint a vállalat értékeltségének 2017-2018-ra a káliumcsoport értékeltségéhez kellene konvergálnia!

Sajnos 2017-2018-as előrejelzések nincsenek, de megnézhetjük azt, hogy mi lenne, ha a 2015-ös eredményszámokat (amik ugye még nem tartalmazzák a káliumbánya illetve a foszfát bánya bővített kapacitásának a számait, és így jelentősen alulbecsülik majd a várható eredményt) és a kálium csoport mutatószámait használnánk ahhoz, hogy kiszámítsuk a vállalat értékét!

Akron26.png

Forrás: OTP Alapkezelő Zrt.

Látható, hogy a számításnál mindenhol nagyon konzervatívan adtuk meg a mutatószámokat (mindenhol jóval kevesebb, mint a kálium átlag) és még így is hatalmas felértékelődési potenciál van a vállalatban.

Végezetül itt jegyezném meg, a cég abszolút értelemben is olcsónak számít! Ennek megfelelően ez a cég az egyik hosszú távú kedvencünk az orosz piacon!

Kép1_2.png
 

Címkék: orosz akron portfolioblogger befektetési sztori befektetesi sztori portfolióbefektetés acron

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr865303363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása