Szerző: Levente_de_Boer  2013.04.15. 23:12

Ma reggel, amíg békésen aludtuk álmunkat, a világ másik felén kijött a "data",  a kínai gazdaság első negyedéves számai. Azt most ne firtassuk, hogy ezek mennyire megbizhatóak, és hogy lehet az, hogy a világ legnépesebb országának adatai ilyen hamar már rendelkezésre állnak, de fogadjuk el, hogy ez a becslés sem rosszabb, mint az eddigi kínai adatok, de legalábbis össze lehet azokkal hasonlítani, és nagyságrendileg a valóságot tükrözik. Az adat "szörnyű" lett, a várt 8% helyett csak 7,7%-kal bővült Kína az első negyedévben..Erre főleg a nyersanyagok, és a kapcsolt dolgok ( pl. acélgyártók, orosz piac) szakadtak, tele is volt vele a sajtó.  De álljunk csak meg egy szóra, ideje egy kicsit megpihenni a nagy pánikban, és átgondolni a dolgokat..

bob.gif

A fő gond az, hogy az eddigi 8-10%-os növekedés helyett úgy néz ki, hogy Kína mostantól már csak 8% alatt tud nőni, ergo nem lesz kereslet a nyersanyagok iránt, és a kieső kínai növekedés örvényében minden összeomlik kártyavárként (mint az elmúlt pár napban az árfolyamok).

szar_minden.jpg

Nézzünk viszont egy kicsit a számok mögé. Ez a 7,7% már nem az a 8-10%, ami pár éve volt. Hanem sokkal több!!

A legjobban ezt Charles Robertson szedte össze egy mai kommentjében. (Charlie írásait egyébként érdemes elolvasni, mert egyike azon keveseknek, aki meg meri fogalmazni a konszenzustól eltérő véleményét, és ezzel persze sokszor mellé is fog..)

china gdp.png

A lényeg a fenti ábra, amely a Kínai GDP növekedését ábrázolja a 2000-res évektől kezdve. A vonalak a %-os növekedést, míg a kék oszlopok a "valódi", dollárban mért bővülést mutatják. Látható, hogy a hősidők idején, a 2003-2007-es időszakban - amikor a 10% fölötti növekedés és a nyersanyagok felfutása zajlott - valójában a dollárban számított növekedés egyáltalán nem volt olyan nagy. Idén, amennyiben csak 7,5%-kal nő a kínai gazdaság, ez is 1200 milliárd dollár növekedést jelent, a valaha volt 2. legnagyobb érték. A jövő évi "csak" 7%-os növekedés pedig több, mint 1400 milliárd dollárt jelent (mint ha egy új Kanada, Korea, Spanyolország vagy Törökország születne). Szóval egyáltalán nem tűnt el a kínai növekedés, sőt ez a szint sem maradhat fenn, mert lassan kinövik a világot.

Összehasonlításképpen az USA GDP-je kb 16000 milliárd USD, ami kb 2%-kal nőhet idén, ez 320 milliárd dollárt jelent. Sehol sincs a kínaihoz képest. A csökkenő nyersanyagkereslet (ha egyáltalán lesz ilyen) oka nem Kína, hanem az USA és Európa, ahol gyakorlatilag megszűnt a növekedés.

Szóval meg kell becsülni ezt a 7,7%-ot, sőt valószínűleg az egész világnak az tenne a legjobbat, ha visszaesne egy ésszerűbb 5-6%-ra (ami egyébként a kínai középtávú gazdasági program is, és a növekvő bázis miatt még mindig brutális mennyiség), mert valljuk be azért az egy beteg dolog, hogy az erőltetett növekedés miatt akkora a levegőszennyezés a nagyobb városokban, hogy pénzért veszik a friss levegőt.

beautiful-chinese-girl-t2.jpg

Címkék: kína portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr625228551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.16. 08:59:16

Teljesen egyetértek. Kínában nem lesz már soha 10%-os növekedés, mert elérték azt a GDP értéket a kereskedelmi partnereikhez képest, ami ezt már nem teszi lehetövé.

dornyeij.blog.hu/2013/04/15/kina_folytatodik_az_atallas_a_hosszutavu_novekedesre
süti beállítások módosítása