Szerző: Levente_de_Boer  2013.04.12. 15:45

Befejeződött a Fundman Global Consumer Bajnokság, és megvan a bajnok. Mindenkinek köszönjük szépen a részvételt, aki kitöltötte a tesztet, nem is gondoltuk, hogy a blog zsenge kora ellenére ilyen sok olvasót meg tudunk mozgatni. Köszönjük! :-)

A kérdések nem voltak könnyűek, mivel előtört a gonosz énem, sok volt a beugratós kérdés, csapdák és álcsapdák váltogatták egymást. Szóval minden egyes pontért vért kellett izzadni...

Ennek is köszönhető talán a hatalmas verseny, és a szoros végeredmény. A 13 kérdésre adott 8 helyes válasz kellett a győzelemhez, amelyet végül sarivari nevű olvasónk szerzett meg, egy késői órában leadott kiváló megoldással. Ezzel a korai pacsirták - késői baglyok örök vita is eldőlt.

bolt champion.jpg

Sokat gondolkodtunk a díjazáson, és arra jutottunk, hogy hasonlóan drágák leszünk az indiai borbélyhoz, és inkább a személyes törődéssel jutalmazzuk a győztest, amennyiben jelentkezik a fundmanblog@gmail.com   emailcímünkön. A bajnok választhat az alábbi díjak közül:

- egy panorámás kirándulás az OTP Alapkezelő főhadiszállásán, ahol a Fundman csapat megmutatja az oroszlánbarlangot

- egy munkaebéd a csapat vendéglátásában egy általunk kedvelt étteremben

És most jöjjenek a helyes megoldások, az arra adott válaszokkal - a statisztikákat kedvelők számára, (már bizonyára tűkön ültök :-) ):

Melyik a legdrágább ország összességében?
Kanada 1 2%
Ausztrália 8 14%
Japán 46 81%
Franciaország 2 4%

A válaszok 80%-a Japán volt, de valójában már nem igaz ez az állítás, ha hinni lehet az IMF február végi adatainak, Ausztrália jóval drágább lett. És azóta még további 15%-ot omlott a jen.. lassan lehet, hogy elérhető árú lesz egy utazás Japánba!

Melyik a legolcsóbb ország összességében?
Kína 6 11%
India 48 84%
Brazília 3 5%

Ez a kérdés ment a legjobban, India valóban egy jóval alacsonyabb GDP-jű, sokkal olcsóbb ország a másik kettőnél.

A megélhetési költségeket vizsgálva egy város New Yorkhoz képest 60%-kal drágult az elmúlt 10 évben és ezzel a legdrágább hellyé vált. Melyik ez?
Zürich 19 33%
Tokió 23 40%
Dubai 15 26%

Itt a legtöbben Tokiót írták, és 10 évvel ezelőtt ez volt a vitathatatlan helyzet. Mára azonban Zürich, hatalmas drágulással (dollárban) átvette a vezetést. Dubai csak beugratásként volt ott (valójában egyáltalán nem drága nemzetközi összehasonlításban) a szerkesztő gonoszsága miatt.

A mindennapi élethez kell egy kocsi is, méghozzá a megbízható fajtából. Kezdetnek érjük be egy szerényebb modellel, egy VW Golf 2.0 TDI-vel extrák nélkül. Az adók miatt van olyan hely, ahol ez is 110 000 dollárba (több, mint 25 millió Ft!) kerül! Hol?
India 2 4%
Németország 1 2%
Tokió 16 29%
Szingapúr 37 66%

Szingapúr a jó válasz, mint ahogy ezt a válaszolók többsége jól érezte.

Köztudott, hogy milyen brutálisan drága az egészségügy az USA-ban, az éves legalapabb biztosítás is 5600 dollár! Ennél sokkal olcsóbb a többi országban. Az alábbiak közül hol lehet a legkevesebből megúszni?
Kína 25 57%
Kanada 6 14%
Németország 9 20%
Dél-Afrika 4 9%

Ez egy elég nehéz kérdés volt, a válasz kulcsa, hogy magánbiztosításról van szó (ezt sajnos lehet, hogy sokan félreértették, mert nem volt külön kihangsúlyozva, de az amerikai adatból, illetve a "legalapabb" szófordulatból talán ki lehetett találni). Ahol már működik egy fejlett állami biztosító, ott várhatóan a magánbiztosítás sem annyira drága, mert nincs rá nagy kereslet. Így adódik, hogy Németország egy kicsit még olcsóbb is, mint a többség által gondolt Kína.

Legalább ilyen fontos azonban az egészséges, sportos életmód fenntartása is. Amúgy is jön a tavasz, itt az ideje formába lendülni! Van, ahol azonban nemcsak a teremben, hanem már a pultoscsajnál a fizetéskor is megizzad az ember tenyere. Hol kerül a legtöbbe egy kondibérlet egy belvárosi terembe?
New York 5 9%
Szingapúr 15 27%
Moszkva 33 59%
Sydney 3 5%

Moszkva a jó válasz, a nagy többség jól gondolta.

A kondis edzések mellett szükség van egy kis kardióra is. Ehhez célszerű egy jó minőségű csukát beszerezni. Hol a legdrágább az Adidas Superstar 2 modellje?
Németország 4 7%
Kína (eredeti példányról beszélünk!) 13 23%
Oroszország 39 70%

Itt is az oroszok a legdrágábbak, bár volt, akit sikerült csőbe húzni Kínával, pedig kevesebb mint harmada az ára az oroszénak..(ugye az eredeti cipők is többnyire itt készülnek, így ha mást nem is, a szállítási költséget meg tudják spórolni. De az is lehet, hogy az eredetit is hamisítják?!).

A sportot sem szabad túlzásba vinni, kell néha egy kis lazítás, akár a Mekiben is. Melyik országban kérnek el a legtöbbet egy Big Mac-ért?
Venezuela 4 7%
Magyarország 4 7%
Norvégia 47 84%
Spanyolország 1 2%

Az egyik legnehezebb kérdés, pedig azt gondoltam, hogy megsejtitek a csapdát. Norvégia a második legdrágább, ezt jól érezte a többség, de Venezuelában (gondolom a kínálat szűkössége játszhat közre, de sajnos  a tutibiztos konkrét okot nem sikerült kinyomozni) még ennél is többe kerül az emeletes ínyencség.

Ha már a szendvicsre elvertük a kajapénzt, legalább az italon próbáljunk spórolni egy kicsit! Hol jutunk hozzá a legolcsóbban egy 2 literes Coca Cola-hoz?
Mexico City 29 52%
Shanghai 6 11%
Johannesburg 3 5%
New York 18 32%

Ebben a kérdésben nem volt most átverés, a felkínált válaszok közül az amúgy is legolcsóbb ország városa, Sanghai a jó válasz. Mexikóvárosban sem drága egyébként, mint ahogy ezt sokan jól gondoltátok. De sajnos ez egy kemény verseny, itt nincsenek fél pontok..

Randink lesz. Előtte helyre akarjuk rakni az elszabadult tincseket. Hol a legolcsóbb ezt megtenni?
India 18 33%
Indonézia 26 47%
Mexikó 6 11%
Kína 5 9%

 

India a legolcsóbb ország, és ez a tipikus munkaerő intenzív szakmában, a fodrászatban is megmutatkozik.

A kiszemelt lányt meg akarjuk egy kicsit puhítani az esti találka előtt, 12 szál rózsa (futár viszi neki helybe!) talán megteszi. Hol úszhatjuk meg a legolcsóbban?
India 31 55%
Oroszország 1 2%
Dél-Afrika 12 21%
Németország 2 4%
USA 10 18%

Ez a kérdés sikerült a legrosszabban, és ez a szerkesztő bűne is. Egyrészt a logikus válasz India kézenfekvő csapda volt, másrészt azt az információt meg kellett volna osztanom, hogy a felméréshez egy olyan cégnek az adatait használták, amelyik az összes piacon jelen van (http://www.floraqueen.com/). Valószínűleg ez Indiában a drágább szegmenst képviseli, Németországban viszont a legolcsóbb a felsorolt országok közül.

Nincs túl nagy fantáziánk, ezért moziba visszük a lányt. Szerencsére ő sem egy nagy művészlélek, úgyhogy egy sima hoolywoodi tucatfilm megteszi a plázában. Hol számít ez nagy luxusnak?
Mexikóváros 10 18%
Peking 12 21%
Sao Paulo 6 11%
Moszkva 28 50%

Ha pláza-mozikról van szó, akkor a legdrágább Peking. Ez a kérdés szerkesztőségi körökben is nagy visszhangot váltott ki, az eredetileg (a DB elemzés alapján) jó válasznak gondolt Mexikóvárost revidiálnunk kellett az egyik szemfüles kolléga egyéni nyomozása után, akinek becsületére váljon, hogy méltósággal viselte az így elvesztett holtversenyes első helyét. Az élet nem igazságos. 

Jól sikerült a filmválasztás, és váratlanul jól alakulnak a dolgok (nem volt hiábavaló az a kondibérlet). Már csak a pontot kell feltenni az i-re..Most viszont tényleg nem fukarkodhatunk. Hol a legdrágábbak az 5 csillagos hotelszobák?
Moszkva 32 57%
Sydney 4 7%
London 9 16%
Tokió 11 20%

Messze Sydney a legdrágább 933 USD-vel, míg a közhiedelemmel ellentétben Moszkva ennél jóval olcsóbb, "mindössze" 525 USD-ba kerül a kényelem.

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr55218384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása