A Hosni Mubarak 2011. februári lemondását követelő egyiptomi lázadások igencsak törékennyé tették a külföldi befektetői bizalmat az ország iránt. Azonban Morsi elnök júniusi hatalomra kerülése új hitet és célokat adott Egyiptomnak, és így a részvénypiaca egyre vonzóbb befektetési célponttá válik újra a potenciális befektetők körében.

 Egyiptom az elmúlt év legjobban teljesítő feltörekvő piaca volt, és az ország kilátásai egyre ígéretesebbek. A júniusban megválasztott Mohamed Morsi elnök hatalomra kerülése óta átvette a katonai tanácstól az elnöki hatásköröket és egy politikailag és vallásilag is független technokrata kormányzatot alakított ki. A következő 3-4 hónapban további előrelépések várhatóak politikai fronton. Az alkotmány véglegesítése és népszavazáson való elfogadása, majd az azt követő parlamenti választások jelentős mérföldkövek lehetnek a demokratikus átalakulás felé vezető úton.

Egyiptomnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a következő évek kiemelkedően teljesítő piacai között lehessen. Az IMF a 2013 és 2017 közötti időszakra átlagosan évi 5,5%-os GDP növekedést prognosztizál, amely meghaladja a többi fejlődő piac és a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régió átlagát is.

egyiptom gdp_v2.png

Ennek alapja lehet, hogy a gazdaság több lábon áll, és a stabilan, évente 2%-kal növekvő 85 millió fős népesség pedig széles fogyasztói bázist generál. Az ország vezetése strukturális és szociális reformok révén próbálja elérni az általános életminőség javulását, amely további termelékenység és fogyasztásnövekedést generál. Mindezek mellett pedig jelentős szerepet kap az új beruházások ösztönzése, amelyet a tárgyalás alatt lévő, 4,8 milliárd dolláros IMF hitel és Qatar azon vállalása is bizonyít, amely szerint 18 milliárd dollárt fektet be egyiptomi turisztikai és ipari projektbe az elkövetkező 5 évben.

 A politikai kiszámíthatóság növekedése és a javuló makrogazdasági helyzet révén fokozatosan nő az országgal szembeni külföldi befektetői bizalom. Ezt erősíti Morsi elnök Brüsszelben tett látogatása, valamint az amerikai tárgyalások is, amelyek egyértelműen jelzik a nyugat felé való nyitást. Az elmúlt évben tapasztalt részvénypiaci emelkedés ellenére továbbra is kedvező értékeltségen forognak az egyiptomi részvények, és nem mellesleg a feltörekvő régió átlagát meghaladó profitnövekedést kínálnak.

egyiptomi kép 1.jpg

Címkék: afrika egyiptom portfolioblogger befektetési sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr344852443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazdelemző 2012.10.19. 20:56:33

Úgy gondolom az egyiptomi tőzsdén tényleg lehet keresni de elég kockázatos piac. Azért az államháztartási hiány nagy, az Iszlám testvériség még nem tudható hogy mennyire kap erőre és sok a bizonytalanság a kormányzásban.
De kétség kívül vonzó tőzsdei célpont :)
süti beállítások módosítása