Ma reggel bemutatták a Surgutneftegaz nemzetközi számviteli szabvány szerinti jelentését, 11 év után tért vissza a társaság a nemzetközi traszparenciához, így a várakozások a tetőfokra hágtak, az FT-s riporterek ezúttal nem a mi Parlamentünk előtt, hanem a Surgut tájékoztatón majszolták a pogácsát.

A lényeg a tegnapi előzetesünkben felvázolt két szempont körül alakult:

1.) Egyrészt megvan a vállalat számláin (pontos eloszlásban, bemutatva a kamatjövedelmeket) a korábban várt 30 milliárd dollár körüli összeg (ténylegesen 31 milliárd) - ez  jó hír

2) Másrészt viszont az igazi pozitív meglepetés az lett volna, ha a cég kimutatja, hogy jelentős a saját részvény állománya (ez a részvényeknek az a része, amit prudens működés esetén a vállalat be tud vonni, vagy pl akvizícióhoz tudja felhasználni, így növelve a nem saját részvények értékét). Ennek a mértékét 0 és 80% közöttire tették az elemzők, a 0%-hoz téve a nagyobb valószínűséget A legutolsó hír (11 éves) még 40% körüli állományról szólt, aminek egy része (12,5%) a cég saját nyugdíjalapjában volt még akkor. Nos, úgy tűnik, hogy nem csak nálunk sikerült megmenteni a nyugdíjvagyont, hanem ott is, sőt a maradék részt is szinte teljesen megmentették, hiszen most mindössze az összes részvényállomány 1,8%-át jelenítették meg a Surgut számláin saját részvényként - ez mindenképpen rossz hír, egy fontos upside tűnt így el a Surgut sztoriból; ráadásul még nem derült ki, hogy hová lett ez az állomány, így jó darabig körüllenghetik a céget a negatív hírek.

A kettőnek az eredője - valószínűleg az erős pozícionáltság miatt (ma reggelig a Surgut idén 10%-kal túlteljesítette az orosz piacot, illetve az egyik orosz bróker ismerősünk is arról számolt be, hogy nemrég egy körútján 10-ből 10 portfoliókezelő mondta azt, hogy felülsúlyozza a papírt a mai jelentésre várva) egyértelműen negatív volt - a beszámolók szerint az eseményre játszó hedge fundok táraztak ki a papírból.

Érdekesség, hogy az általunk kedvelt magas osztalékot fizető, de nem szavazó elsőbbségi részvény jobban állta a sarat, megúszta esés nélkül a napot - itt inkább a további osztalékot biztosító készpénzállomány meglétét díjazták, mintsem az eltűnő saját részvényeken keseregtek - ez a részvényosztály amúgy sem profitált volna a részvénybevonásból. 

Hogyan tovább?

Az alaptörténet továbbra is igaz: ott a 31 milliárd dollárnyi cash, amit mai záróáron 30,3 milliárd dollárba kerül megvenni, és közben termeli az éves 5 milliárd dolláros profitot. A menedzsment továbbra sem a kisebbségi részvényeseket helyezi előtérbe. Közben áttértek nemzetközi számvitelre, és fizetik az osztalékot. Ha a köd elültével tovább javítgatják a cég befektetői megítélését, akkor ezt lassan követheti az árazás is - ez az optimista szcenárió. Egyébként a lenyúlt saját részvényállománynak van egy nem szándékolt pozitív hozománya is: így nő az indexkészítők által figyelembe vett részvények állománya (a közkézhányad), ezért emelkedik majd a papír súlya a referenciaindexekben, növelve a természetes befektetői tábort. A rossz kimenet (és egyáltalán nem esélytelen), ha a Surgut kipipálva a kötelező gesztusokat szépen visszacammog a ködösítés mocsarába - ekkor könnyen ismét a múltban jellemző "value trap" kategóriában találhatja magát. A lehetséges upside a pozitív esetben azonban nagyobbnak tűnik, mint az elképzelhető veszteség a negatív kimenetben - a készpénzállomány és az osztalék mindenképpen egyfajta támaszt nyújt. Mindenesetre továbbra is érdemes figyelemmel követni az eseményeket.

 

 

Címkék: portfolioblogger surgut

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr915258057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása