Szerző: Levente_de_Boer  2014.02.07. 09:50

Néha nem árt egy kicsit távolabb lépni a napi izgalmaktól, és kitekinteni nagyobb távlatokba. Múlt héten volt szerencsém egy nagyon érdekes előadást végighallgatni.

 Hans-Rosling-BBC.jpg

 

Az előadó Hans Rosling, bár úgy mutatta be magát, hogy egy "nyugalmazott svéd tanár", hamar kiderült, hogy egy igazi nagy formátumú figura, és rákeresve a neten ki is derült, hogy:

- orvosdoktor
- az egyik leghíresebb orvosi egyetem, a Karolinska Institute professzora
statisztikus
- a demográfia és a jövőkutatás egyik nagy szakértője

Emellett más kunsztokat is tud, pl kardot nyelni! (tényleg!) A legnagyobb sikereket azonban előadóként éri el, nagymestere a szemléltetésnek, úgy tud statisztikai adatokról beszélni, hogy az ember örömmel hallgatja. Engem leginkább Öveges professzorra emlékeztetett a régi időkből. Lássunk egy kis bevezetőt! (sajnos a rezsidémon videodémon beköltözött az oldalra, így nem biztos, hogy fut a beágyazás, de a linkek jók)

 

 

Volt már a TED talks-ban is, ott sem okozott csalódást. Aki egy gyors és érdekes összefoglalót szeretne arról, hogy hogyan is néz ki jelenleg a világ , a következő videót imádni fogja:

 

 

Melyek a legfőbb tanulságok?

- mára nagyrészt értelmetlenné vált széttagolni a fejlett és a fejlődő világot, hiszen rengeteg vonatkozásban nagyon durván lecsökkentek a különbségek. Ugyanakkor a nyugati gondolkodásmódban még mindig nagyon élesen él a fejlődő-fejlett széttagolás: elég csak arra gondolni, hogy pl Dél-Korea még mindig fejlődő státuszban van és ez azzal jár, hogy ugyanúgy beadják pl a piacát, ha elindul kifelé a pénz a fejlődő alapokból.

- ha a jövőt akarjuk megbecsülni, akkor a demográfiai trendeket érdemes figyelni - melyik országban várható, hogy elkezdik élvezni a "demographic dividend" előnyeit, amikor a csökkenő születendő gyerekszám, de még nem túlságosan hosszú életkor miatt az eltartottak száma drasztikusan lecsökken. Ezt élvezi most jelenleg Kína, de pár évtized múlva az Afrikai kontinens országai lesznek előnyben.

- a legnagyobb megatrend, amely meg fogja határozni a következő évtizedeket (és remélhetőleg ezt nem fogja megszakítani semmilyen komolyabb háború vagy járvány), az a fejlődő országok fogyasztásának felzárkózása (mindenki megveszi az első mosógépét), és a népességének a bővülése, amíg be nem áll ott is mindenhol a 1,5 - 2,5 gyerekes családmodell. Aztán hogy hosszú távon ebből pontosan melyik cégek fognak profitálni (helyi vs fejlődő piacokon is működő multik), ez nyitott kérdés.

Érdemes ellátogatni a honlapjára is a gapminder.org-ra, ahol a Gapminder World szekcióban rendeteg érdekes összehasonlítást be lehet állítani, pl szerintem az egyik legérdekesebb a gyerekek száma vs gdp/fő az elmúlt 200 évben.

teacher.jpg

 

Címkék: afrika kitekintés portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr575799410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.