Közeledik a Karácsony, mindenki nyakig merül az ajándékozásban, a rutinosabbak már mindent megvettek, és elégedetten hátra dőlve nézik, hogyan izzadják ki magukból a többiek a még hiányzó portékákat. Ezzel azonban még közel sincsen minden letudva. Ugye nem felejtettétek el az egyik legfontosabbat?!

Megnyitni az idei évi TBSZ számlát!!
  
Ez a hazai tőkepiaci megtakarítók legjobb barátja. (Fundman mellett)
A tőkepiacokon kétféle ingyen ebéd van, olyan "no brainer" teendők, amelyet mindenképp meg kell tenni, mert viszonylag egyszerű dolgok, és drámai mértékben javítják a befektetéseink hozam/kockázat arányát:

- az egyik, hogy diverzifikáljunk

- a másik pedig, hogy amennyire lehetséges, optimalizáljuk az adóbefizetésünket - na erről szól a TBSZ!
De ugye mindenki hallott a TBSZ-ről?
Azért a biztonság kedvéért röviden:
TBSZ = Tartós Befektetési Számla
 
A lényeg, hogy vállaljuk, hogy 3 illetve 5 évig nem nyúlunk a megtakarításunknak ehhez a részéhez, és cserébe a futamidő végén adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához. A számlát év közben bármikor meg lehet nyitni, de év végétől ketyeg az 5 év, és menet közben már nem lehet újabb pénzt hozzárakni (hiszen így keveredne az új pénz a régivel), de kivenni sem, mert akkor az a számla megszűnésével jár. Melléktulajdonság, hogy 3 év után van egy speciális lehetőség részkivételre 10%-os adókulcs mellett, és ezt követően már csak 10%-os az adó a 3-5 év közötti időszakra.5 év után pedig adómentes a pénzkivétel.
A konstrukció gyakorlatig egy opció arra, hogy, ha meg tudjuk állni, hogy ne nyúljunk a megtakarításainkhoz 5 évig, akkor ne kelljen adót fizetni. Ha pedig mégis fel kell törni a malacperselyt, akkor ugyanúgy adózunk, mint egyébként tennénk.
A futamidő során a számlán tetszés szerint változtathatók a befektetések. 
Ez a számlatípus gyakorlatilag az összes pénzügyi szolgáltatónál megnyitható, de a számlavezetési díj/termékválaszték/jutalékok nem azonosak, így érdemes alaposan körülnézni, mert valószínűleg 5 évig össze leszünk zárva a szolgáltatóval (szó volt róla, hogy hordozhatóvá teszik a TBSZ-t, ami nagyon jót tenne a versenynek, és így a fogyasztóknak, de egyelőre nem lett belőle semmi).
Szóval nem elfelejteni, hiszen már csak pár nap van rá.
De talán a legjobb megoldás már év elején megnyitni az új TBSZ-t, és így év közben is folyamatosan adómentesen megtakarítani, anélkül, hogy év végén minden fennálló befektetést likvidálni kellene, majd a TBSZ-re átvezetés után újra megnyitni a pozíciókat, ezzel tetemes kereskedési költséget generálva - ráadásul így az év közbeni nyereségekért még adózni is kellene.
És mivel töltsük fel a TBSZ-t?
tbsz xmas.jpg
Egy átlagbefektető számára, amennyiben kimozdul a biztonságosnak tekintett (bár nem mindig az) államkötvények piacáról, és nem elégszik meg a sajnos nem túl pezsgő magyar részvénypiac választékával, de kaszinózni sincs kedve az ismeretlen külföldi részvények között (a leginkább játékgépezéshez hasonlítható kisbefektetői devizaspekulációt inkább meg sem említjük), kézenfekvő választásnak tűnik a befektetési alapok felé fordulni. Itt teljes munkaidőben ezzel foglalkozó, rengeteg információforrást elérő, az átlagbefektetőhöz képest így jelentős előnyben lévő portfoliókezelők hozzák a befektetési döntéseket - némi vagyonkezelési díjért cserébe.
 
Szolgálati közlemény!!
 
Fundman blog mögött álló részvényes team blogról eddig megismert befektetési filozófiával több alapot is kezel. 
 
Az alábbi linkeken jobban is bemutatjuk az alapjainkat, részünkről ezt rakjuk a fa alá. Jó olvasást, és jó hozamot a következő évre!

OTP Új Európa Alap

OTP Paletta Alap

OTP Török Részvény Alap

OTP Orosz Részvény Alap

OTP Afrika Részvény Alap

Címkék: afrika orosz török tbsz portfolioblogger uj europa befektetesi sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr595698022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása