Idén az Egis felvásárlás valószínűleg a hazai tőkepiac legnagyobb eseménye volt. Az ajánlat hatalmas forgalmat generált a tőzsdén, ami felvidította a brókereket és a 30 százalék körüli prémium pedig kellemes hozamhoz juttatta a befektetőket. Az ajánlat közzétételét követően a 28.000 Ft-os ajánlati árhoz képest 1-2%-os diszkonttal lehetett vásárolni a részvényeket, ami az időértéken és a tranzakciós költségen kívül is tartalmazott még némi learatható hasznot.

Ennek oka az volt, hogy a külföldi intézmények egy része, megrettenve az ajánlat elfogadásához megkövetelt dokumentumok listájától igyekezett eladni részvényeit, míg a hazai játékosok és néhány bátrabb külföldi a diszkont learatása érdekében begyűjtötte azokat. Mindenesetre az, hogy az ajánlatban közreműködő befektetési szolgáltatónak az elmúlt évek leginkább túlkomplikált ajánlatát sikerült előállítania, a mi malmunkra hajtotta a vizet. A hozam nem volt égbekiáltó, viszont azt a portfolió 15%-án lehetett elérni. Televettük az alapjainkat Egis-szel és jelentkeztünk a pénzért. Teljesen kockázatmentes ügylet volt, hiszen az ajánlattevő részéről bankgaranciával fedezett ajánlati kötöttség állt fenn.

Ez eddig nem túl érdekes történet, valószínűleg számos magyar alapkezelő hozzánk hasonlóan gondolkodott. Ami az ajánlat lezárását követően történt, az azonban bennünket is meglepett. A felvásárló bejelentette, hogy 90 % fölé került, vagyis megnyílt a lehetősége a kiszorításra, amire 90 nap áll rendelkezésére. Ugyanakkor a még részvényekkel rendelkező befektetőknek eladási joga keletkezett a felvásárlóval szemben, amit akár egyoldalúan is gyakorolhatnak. A beragadt külföldiek elkezdték szórni a papírjaikat, a vételi oldalon azonban rajtunk kívül mindenki mély álomba szenderült, így az elmúlt héten nagyjából 99%-át vettük meg a forgalomnak. Az alapjaink újra limitig megteltek Egis részvényekkel.

Az elmúlt hét végén a vártnak megfelelően megérkezett a Servier bejelentése a kiszorításról, így ismét megveszik tőlünk 28000 Ft-ért a 27700 Ft-on összeporszívózott pakkot.

Egis árfolyam 2013.09.25-2013.11.15.

Kép4_2.png
Forrás: Bloomberg

Sokat kerestünk az ajánlattal, jót tett az alapjaink hozamának is, hosszabb távon azonban hiányozni fog a gyógyszerpapír a hazai börzéről, tovább szűkül a befektetésre érdemes papírok listája. 

twin.jpg

Címkék: gyógyszer portfolioblogger befektetési sztori befektetesi sztori portfolióbefektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr725641444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása