Szerző: FisherMan  2013.07.31. 15:11

Az elmúlt két hónapban érdekes dolgok történtek az olaj piacán. A WTI típusú kőolaj ára közel 15 százalékot emelkedve szinte teljesen ledolgozta a Brent-tel szembeni diszkontot. De hogy is történt mindez és miért is volt ilyen nagy különbség a két fajta kőolaj ára között? És különben is nem azért szeretjük az olajat, mert könnyen helyettesíthetők egymással? (fungibility)

crude_oil.jpg

Azt hogy a WTI típusú kőolaj már teljesen elvesztette a szerepét, mint nemzetközi kőolajár benchmark már régóta tudjuk.  A két fajta olaj ára körülbelül 2,5 évvel ezelőtt kezdett külön életet élni, amikor az amerikai nem konvencionális mezők elkezdtek termelni. Aztán nézett az ember nagyokat, hogy hogy lehet az, hogy a jobb minőségű olaj (mert a WTI az) diszkonttal forog a rosszabb minőségűvel szemben. Hát teljesen megőrült ez a világ?

WTI-Brent árkülönbözet

spread.bmp

Akkor most nagy általánosságban tisztázzuk a főbb kőolajfajták közötti különbséget!

WTI: könnyű és édes (light and sweet) olaj. Az olaj minősége és árazása szempontjából az a jó, ha minél könnyebb és édesebb az olaj. Általában ilyen fajta olajat termelnek az USA-ban és az amerikai palaolaj is leginkább ilyen fajta.

Brent: ez is könnyű és édes olaj, de nem annyira könnyű és édes, mint a WTI, ezért alapesetben diszkonttal kéne forognia a WTI-hez képest. Általában az Északi-tengeren termelt olajnak vannak ilyen tulajdonságai.   

Ural: közepesen nehéz és savanyú olajfajta. Ennek megfelelően diszkonttal kellene forognia a Brent-tel szemben. A FÁK területén használt kőolaj benchmark.

De egyébkén miért jó az, ha az olaj könnyű és édes, miért kéne ennek a fajtának prémiummal forognia a nehéz és savanyú olajjal szemben? Alapvetően azért, mert sokkal olcsóbb feldolgozni. Sokkal olcsóbb felépíteni egy olyan finomítót, ami jó minőségű olajat dolgoz fel, mint egy jóval komplexebbet, ami képes a rosszabb minőségűvel megbirkózni. Alapvetően ezért alakultak ki az árkülönbségek az egyes kőolajfajták között.

Tehát tisztáztuk, hogy a WTI tényleg jobb minőségű, mint a Brent és mégis olcsóbb. Tehát akkor most hogy is van ez?

Az elsődleges probléma az árdifferenciák kialakulásában az USA nem megfelelő olajszállítási infrastruktúrája. Mert eddig hogy nézett ki a történet? A Mexikói-öbölbe megérkezett az importált kőolaj, azt megfinomították és küldték a finomított olajtermékeket (benzin, gázolaj stb.) fel északra az ország belsejébe (a keleti és nyugati part önellátó, nem is mennek arra olajvezetékek). Ennek megfelelően a Mexikói-öbölben a világ legnagyobb finomítói kapacitása épült ki illetve itt található azUSA finomítói kapacitásának a 44%-a, 7,7 millió hordó/nap. Mindez a kapacitás az importált kőolajra épült ki.

Az USA finomítói kapacitása

refinery.png

De Ajjajj! Baj van Houston! Ömlik az olaj északról!

A körülbelül négy éve indult nem konvencionális kőolajforradalom hatalmas áttörést hozott az amerikai energiaiparban. Az USA kőolajtermelése robbanásszerűen növekszik, viszont ha rápillantunk a lenti térképre, akkor megállapíthatjuk, hogy lényegében az összes nem konvencionális kőolajmező északon van, viszont a finomítói kapacitások délen.

Észak-amerikai nem konvencionális szénhidrogén mezők

shale.jpg

Tehát a következő a feladat: juttassuk le a nyersolajat délre a finomítókhoz és onnan a finomított termékeket vissza északra a fogyasztókhoz. Erre viszont jelenleg nincs infrastruktúra, mivel északról nem jött ennyi olaj körülbelül az elmúlt 50 évben. így ameddig tud, lejön délre az olaj nevezetesen Cushing-ig (WTI leszállítási hely) ahonnan nem tud tovább menni és felhalmozódik a tárolókban ameddig van szabad hely. Lényegében kéne egy ikervezetéket, vagy valami hasonlót építeni a mostani mellé, hogy a nyersolajat levigye a finomítókhoz. Ilyen beruházások már folyamatban vannak és várhatóan ez a probléma a közeljövőben teljesen megszűnik (2014 közepe a DB szerint).

Az USA olajvezeték rendszere

us_pipeline.jpg

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy azt a finomítót, amit már egyszer a nehezebb olajra optimalizáltak (Brent), az már nem igazán örül a WTI-nek. Annyira nem, hogy például az USA-ban egy komplex finomító kapacitása 25%-kal csökkenne, ha csak WTI-t használna. Ennek megfelelően, paradox módon most a legegyszerűbb finomítók a legnyereségesebbek az Egyesült Államokban.

Mivel az amerikaiak már vagy 50 éve nettó kőolajimportőrök és az importált kőolaj aránya a 2000-es évek közepéig folyamatosan csak nőtt, ezért az olajvállalatok egyre komplexebb finomítókat építettek, hogy az importált, nehezebb kőolajat minél hatékonyabban fel tudják dolgozni. Ennek eredményeképpen ezek a finomítók már nem igazán kedvelik a WTI-t, tehát nehézolajból az amcsik így is, úgy is importra fognak szorulni még elég hosszú ideig.

Az USA nettó nyersolaj importja

12-3-12-ft-3-COM-US-net-imports-of-crude-oil_Alert.bmp

Mondjuk egy nyitott gazdaságban ez nem lehet probléma, mivel ha majd megoldódnak az infrastrukturális gondok, akkor majd kiexportálják a WTI-t és importálnak helyette nehéz venezuelai vagy OPEC olajat és mindenki boldog lesz. Csak az a baj, hogy az USA-ban exportkorlátozás van a nyersolajra. Ha ez érvényben marad, és az olajboom folytatódik tovább akkor egyszerűen túlkínálatos lesz a WTI piaca és a diszkont a Brent-tel szemben jóval magasabb is lehet, mint amit a szállítási költségek indokolnának (2$-4$/bbl Cushing-tól Louisiana-ig).

De akkor most ilyen hirtelen miért szűkült össze a spread?

Az összeszűkülés okaként a piacon azt tartják, hogy kiesett a termelésből egy nagy kanadai upgrader (ez az üzem a nagyon nehéz olajat javítja fel jobb minőségűre) karbantartási munkálatok miatt, aminek következtében jelentősen megnőtt a kereslet a WTI- iránt, ami felhajtotta az árakat.  Az upgrader pár héten belül visszaáll a termelésbe és így valószínűleg a spreadek is újra növekedni fognak.

A shortolók figyelmébe

Egy commodity-t shortolni (árfolyam esésére fogadni) sajnos nem olyan egyszerű, mint egy részvényt. Itt ugyanis a kereskedés nem az azonnali (spot) piacon zajlik, mert a spekulánsok közül senki nem akar pár hordónyi olajat leszállíttatni (kivéve, mikor egy pár nagyobb szereplő a 2009-es felfordulásban learbitrálta az olajpiacot tankereket kibérelve, és pár hónapig tárolva, majd leszállítva a fizikai terméket). A határidős piacon viszont a különböző lejáratokhoz különböző árak tartoznak. A WTI piaca jelenleg egy meredek backwardation-ben van (a határidős árak alacsonyabbak, mint a spot piaci árak) és ebben az esetben nagyon drága shortolni.

A WTI olaj határidős kontraktusainak az ára

Kép15.png

 

Miért? Tegyük fel, hogy most eladjuk a három hónapos határidős WTI-t (2013 novemberi 102,14$-ért) és várjuk, hogy összeomoljon Kína, vagy beinduljon a finomító, és végre esésnek induljanak az olajárak. Eltelik 1 hónap, és nem történik semmi - nem változik a határidős görbe: se nem emelkednek, se nem esnek az árak. Mi történt a pozinkkal?

Eladtunk valamit 102.14$-on, ami akkor 3 hónapos volt, de ma már csak 2 hónapos (eltelt egy hónap) – a 2 hónapos ár pedig egy hónap múlva változatlanul 103.29$ Ha zárni akarjuk (és akarjuk, mert nem tudnánk leszállítani a fizikai olajat) akkor ezt 103.29$-os áron tehetjük meg.

Az eredmény: 1 hónap alatt (103.29 – 102.14) / 102.14 = 1.12%-os bukó miközben semmi nem változott. Ez a pozíció tartásának a költsége, évi kb 13.5%. Nem kevés, főleg, ha tőkeáttétellel tartjuk. Ha bármilyen olajshort terméket (különböző ETN-ek, stb) veszünk, azok szintén szembesülnek ezzel a problémával és a teljesítményükön meg is látszik a tartási költség + a szolgáltatás díja.

Ezért jól gondoljuk meg a shortokat, és lehetőleg közvetlenül az esés előtt nyissuk meg! :-)

ku-xlarge.jpg

Címkék: orosz olaj kőolaj nyersolaj portfolioblogger befektetési sztori befektetesi sztori WTI Brent

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr555433768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása