Szerző: FisherMan  2013.02.18. 14:52

uralkali_200x200.jpg

Van egy tőzsdei cég:

- amely a legtranszparensebb módon működik az orosz részvénypiacon

- amelynek a tulajdonosai azt gondolják, hogy a jelenlegi árnál többet ér a vállalkozásuk

- amelynek a tulajdonosai 1,6 mrd dollárral fogadnak is arra, hogy többet ér a vállalkozásuk

- amely több mint 10%-os dollár cash flow-t tud termelni a részvényeseinek

- amely közel 50 %-kal fogja növelni a termelési kapacitását 2021-ig

- amely már most az iparág egyik Góliátja

- amely 70%-os EBITDA marzsával a világ egyik legnyereségesebb cége

- amelynek a neve URALKALI

A vállalat a világ vezető káliumkitermelője mind termelési volumen, mind kapacitás alapján.  Ezen felül 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik a BPC-ben (Belarussian Potash Company), amely a világ  káliumkereskedelmének több mint 40 százalékát bonyolítja.

De mi is az a kálium és mire jó?

A káliumot leginkább a műtrágyagyártásban használják. A növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez tizenhárom nélkülözhetetlen elemre van szükség. Ezeket három csoportra osztjuk. Az elsődleges tápanyagok (makroelemek) a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K). A másodlagos tápanyagok (mezoelemek) a kalcium (Ca), a magnézium (Mg), a vas (Fe) és a kén (S). Ezeken kívül a növényeknek nyomokban olyan tápanyagokra is szüksége van, mint a molibdén (Mo), a kobalt (Co), a bór (B), a mangán (Mn), a cink (Zn) és réz (Cu), ezeket együttesen mikroelemeknek is nevezzük

Kép1.png

Forrás: Uralkali

A műtrágyákkal elsősorban az elsődleges tápanyagokkal töltjük fel a talaj készleteit. A három elsődleges tápanyag nem felcserélhető egymással és a maximális terméshozam csak a három összetevő megfelelően kiegyensúlyozott adagolással érhető el.

A kálium elősegíti a növények erős gyökérzetének kifejlődését, illetve kedvező hatást gyakorol a növények vízháztartására. Növeli a terméshozamokat és a növények ellenállóképességét a rovarokkal és betegségekkel szemben. A kálium fokozza a növények fagytűrő képességét és a szárszilárdságot, ezért például a mediterrán növényeket nyár végén már csak káliumtúlsúlyos műtrágyával szabad tápoldatozni. Elősegíti a növények szénhidrát felhasználását. Hiánya esetén a levélszélek megbarnulnak, elhúzódik a növény fejlődése és érése. (forrás : http://newgarden.hu/content/view/530/46/)

Na de miért ilyen vonzó a kálium piaca?

A kálium a természetben elemi állapotban (nagy reakciókészsége miatt) nem fordul elő. A természetben sói találhatók meg ( mint például a KCl),  a kálium sói elektrolízisével állítható elő. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium)

A kálium klorid-ot leginkább bányásszák (a kitermelt mennyiség 86%-át), de például a Holt Tenger-ben a tengervíz magas káliumkoncentrációja miatt párologtatással is kinyerhető (ezzel foglalkozik egy másik tőzsdei cég, az Israel Chemicals).  

Kálium-Klorid Bánya

hgpkd-4_166.jpgForrás: Uralkali

Mivel a jó minőségű gazdaságosan kibányászható kálium klorid lelőhelyek földrajzilag koncentráltan helyezkednek  el, ezért a káliumot a világon csak 12 országban bányásszák.  Kanada, Oroszország és Fehéroroszország adja a teljes kálium kitermelés kb 2/3-át, illetve a teljes Káliumvagyon majdnem 90 százalékát.

 

A világ Káliumtartalékai

Kép2_2.pngForrás: Potash Corp.

Ennek a koncentrált elhelyezkedésnek köszönhetően a világ nagy része importra szorul káliumból. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a világ nemzetközi káliumkereskedelmének 70 százalékát két mamutcég, a BPC (Uralkali és a Belaruskali közös vállalata) illetve a Canpotex (a Potash Corp, a Mosaic és az Agrium közös vállalata) bonylítja le, aminek eredményeképpen egy erősen oligopolisztikus piac jött létre. Csak összehasonlításképpen: az OPEC a nemzetközi kőolajpiac 60%-át „kontrolálja”, illetve a világ kőolajtartalékainak körülbelül 81%-a felett rendelkezik (ez a kálium esetében körülbelül 90%).

A főbb káliumkereskedők piaci részesedése

Kép3_1.pngForrás: Uralkali

Az oligopólium a közgazdaságtanban olyan piacok megnevezése, ahol az eladók viszonylag kis számban vannak jelen, és ennek köszönhetően meglehetősen nagy piaci erővel rendelkeznek Mivel az oligopólium eladói – az oligopolisták – jelentős piaci erővel rendelkeznek, a legtöbb esetben megtehetik, hogy az áraikat a versenyzői piacra jellemző, határköltséggel megegyező árszintnél magasabban állapítják meg. Ugyanakkor az is könnyen belátható, hogy az oligopolisták nem viselkedhetnek monopolistaként: ha mindannyian monopolárat szabnának ki, bármelyiküknek megérné az általa kínált jószágot egy kicsivel kevesebbért árusítani, mert ekkor az összes vevőt megszerezve hatalmas profitot tehetne zsebre.Az oligopolista vállalatnak tehát, ha valóban profitja maximalizálására törekszik, célszerű figyelnie minden másik vállalat viselkedésére, hiszen az a piac keresleti oldalának döntésein keresztül (hogy a vevők mennyit vásárolnak és kitől) a saját profitját is befolyásolja. Úgy is mondhatjuk, hogy az eladók között stratégiai interakciónak, egymás lépéseire való kölcsönös figyelésnek és reagálásnak kell fennállnia. Az oligopolista vállalatok viselkedését emiatt gyakran szokás a játékelmélet eszközeivel modellezni. A vállalatok mindaddig módosítanak a stratégiájukon (az általuk szabott árakon és kínált mennyiségeken), amíg Nash-egyensúly nem alakul ki: olyan helyzet, amikor már egyiküknek sem érdemes az általa alkalmazott stratégiától eltérni. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Oligop%C3%B3lium)

Mondanunk sem kell, hogy a kálium előállítás meglehetősen jövedelmező vállalkozás.  Ezt jól érzékelteti, hogy míg egy foszfát, vagy nitrogén alapú műtrágya gyártásával foglalkozó vállalat olyan 20-35%-os EBITDA marzzsal működik (Az EBITDA egy pénzügyi mutatószám, az angol nyelvű kifejezés, earnings before interest, taxes, depreciation and amortization rövidítése. Magyar jelentése: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény. Az EBITDA marzs az árbevétel arányos EBITDA, amellyel a vállalatok hatékonyságát mérjük), addíg a kálium alapú műtrágyagyártók több mint kétszer olyan jövedelmezőek, 65-75%-os EBITDA marzsot tudnak felmutatni.

A káliumpiac fő jellemzői:

Kép4.png

A főbb műtrágyák árának alakulása (kálium: potash)

Kép5.pngForrás: Potash Corp

Uralkali: A káliumgigász

A moszkvai és a londoni tőzsdére is bevezetett orosz vállalat a világ egyik legnagyobb kálium kitermelője mind termelési volumen, mind kapacitás alapján A termelési költségeket tekintve az Uralkali a világ leghatékonyabban működő cége, köszönhetően a bányái kedvező geológiai adottságainak ( a bányái átlagos mélysége 450m  szemben a kanadai 1000m-rel ), illetve a teljesen integrált üzleti modelljének köszönhetően (saját raktárak, kikötők illetve vasúti kocsik).  Ami a növekedést illet, a cég 2021-re közel 50%-kal tervezi növelni termelési kapacitását.

Az Uralkali hatékonysági mutatói

Kép11_1.png Forrás: Uralkali

Az árazást górcső alá véve, a többi orosz céggel összehasonlítva elsőre nem mondható olcsónak.  A jövő évi 7,3-as EV/EBITDA, vagy a 8,74-es P/E nem tűnik egy vissza nem térő vételi lehetőségnek. Viszont historikusan olcsónak tekinthető illetve a jellemzősen hasonló árazás mellett forognak az iparág többi szereplői. Ezen kívül ha a hosszabb távú folyamatokat nézzük, illetve a vállalat kiemelkedő jövedelmezőségét akkor már nem is tűnik olyan drágának a befektetés:

Kép7.png

1.            Ez a vállalat az egyik legtranszparensebb illetve a leginkább befektető-barát cég az orosz részvénypiacon.  A vállalkozást szinte minden évben jutalmazzák a magas színvonalú jelentései, illetve a befektetői kapcsolattartásuk színvonala miatt.  

2.            Az Uralkali rendkívül erős pénztermelő képességgel rendelkezik. A cég becsült FCFE hozama 10%-körüli dollárban és növekszik! (Ez az összeg áll rendelkezésre osztalékfizetésre, úgy hogy közben a vállalat adósságállománya nem növekszik) Ez mindenképpen adhat egy biztonságérzetet a befektetőknek.

3.            A cég alulárazottnak véli a részvényeit, amit egy 1,6 mrd összegű részvény-visszavásárlási programmal nyomatékosít! Ez az összeg a piaci kapitalizáció közel 8 százaléka illetve kb 21 napi forgalomnak felel meg.   Az utolsó részvény-visszavásárlás 37,53 dolláron volt, ami nincs messze a jelenlegi szintektől.

Kép8_1.png

Mindezeket figyelembe véve az Uralkali-t egy rendkívül érdekes befektetésnek gondoljuk hosszútávon!

Közeleg a tavasz! Jó kertészkedést kívánunk minden kedves Olvasónknak!

bar1s.jpg

Címkék: orosz portfolioblogger befektetési sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr355086768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása