A legutóbbi Egyiptomról szóló írásunk óta történt egy s más Egyiptomban, és hogy ne maradjunk nagyon le az események nyomon követésében, jöjjön egy rövid összefoglaló az aktuális helyzetről.

Jelenleg az új alkotmányról zajlik a népszavazás Egyiptomban, melyet sorozatos tüntetések előztek meg. Nem kis dolog ez a hosszú Mubarak éra után, és nem is megy elég gördülékenyen. A kedélyeket Morsi elnök azzal az ideiglenes rendeletmódosítási indítványával borzolta november végén, mellyel az államfői döntések bírói felülvizsgálatának lehetőségét szerette volna megszüntetni, indoklása szerint persze csak a demokratikus átmenet védelmében. A heves tiltakozások hatására azonban hamar visszavonta ötletét, így csillapítva a nemzetközi befektetők azon félelmét, hogy újabb autokratikus kormányzás veszi kezdetét Egyiptomban.

 Morsi fáraó vonallal.png

A folyamatban lévő népszavazás 2 részben zajlik. Múlt szombaton (dec. 15-én) Kairóban, Alexandriában és további 8 tartományban szavaztak, most hétvégén (dec. 22) pedig az ország többi részében kerül sor a véleménynyilvánításra. Ami a múlt szombati forduló eredményét illeti, elvileg a nem hivatalos eredmények szerint 57% szavazott igennel, de persze ezt az ellenzéki Nemzeti Megmentés Frontja kétségbe vonja, mivel szerintük történtek szabálytalanságok (pl. hogy nem mindenhol voltak lepecsételve az urnák), és az ő számításaik szerint valójában 66%-a a szavazóknak elutasította az új alkotmányt. Egyébként Morsi elnök is nagyobb sikerre számított, de majd a most szombati körben kiderül, hogy mi lesz a végleges eredmény. Egyes vélemények szerint azoknak a régióknak a többségében, ahol még hátravan a választás, a Muzulmán Testvériség a népszerűbb, így akár több mint 60%-os többséggel is megszavazásra kerülhet az alaptörvény.

Egyébként az alkotmány megszavazásához több mint 50%-os többség szükséges, és ha ez meglenne, akkor jövő év elején kerülne sor a parlamenti választásokra. Ettől pedig sokan azt várják, hogy végre helyreáll a rend Egyiptomban és haladhatnak a demokratikus átalakulás felé vezető úton. Viszont miután sikerül Morsinak megszavaztatni az alkotmányt (ami az ellenzők szerint elég iszlamista, és háttérbe szorítja a nők és a kisebbségek jogait, és emiatt lázadozik a nem iszlamista ellenzék), akkor sürgető feladattá válik majd a költségvetési hiány kezelése. Ehhez elengedhetetlennek tűnik olyan népszerűtlen intézkedések meglépése is, mint az adók emelése és az üzemanyag támogatások lecsökkentése. Ha ezt sikerülne keresztülvinnie az elnöknek, akkor az IMF megállapodást is alá tudnák írni, ami nagy valószínűséggel pozitív reakciót váltana ki a részvénypiacon.

morsi.jpg

Szóval úgy tűnik, hogy ha megszavazzák az alkotmányt, akkor jöhetnek a Mubarak leváltása óta várt reformok. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy ha nem lesz egyértelmű a többség, akkor tényleg teljesen kettészakad a nép, és tovább folytatódnak a lázongások, ami megnehezíti majd az elnök törekvéseinek véghezvitelét. Ha pedig teljesen elutasítják az alkotmányt, akkor 3 hónapon belül ki kell írni a szavazást az új alkotmányozó testület megválasztására, akik új tervezetet dolgoznának ki. Így azonban tovább húzódna a bizonytalan időszak (bár ehhez az Egyiptomban befektetők már vélhetően hozzászoktak az utóbbi időben). Hétvégén kiderül, hogy akkor hogyan is tovább…

Miért érdekes ez számunkra?

Az egyiptomi gazdaságban hatalmas növekedési potenciál rejlik, optimista esetben Törökország után ez lehet a másik iszlám sikertörténet (persze az út még nagyon hosszú és rögös). Minden megingás, rövid távú piaci pánik, amely később megoldódik jó vételi lehetőséget kínál az amúgy szilárd fundamentumokkal rendelkező cégekbe való beszállásra.

Címkék: afrika egyiptom portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr74975079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása