Az oldal legfontosabb céljának azt tekintjük, hogy a kívülállók számára is betekintést nyújtson az alapkezelés folyamatába.  Az itt megtalálható bejegyzések példaként szolgálnak arra, hogy melyek azok az értékpapírok, piacok, szektorok, történetek, amelyek megmozgatják a fantáziánkat és amelyeket valamilyen formában, valamikor befektetésre alkalmasnak tartunk.

A leírtak semmiképpen nem tekinthetők befektetési tanácsnak és ennek nem csak az az oka, hogy a befektetési tanácsadás engedélyhez kötött tevékenység. 

A legígéretesebbnek vélt vállalatok részvényeiben sem helyezzük el általában az alapjaink vagyonának több, mint 3 %-át, így egy-egy portfolióban legalább 30-50 egyedi befektetés található. Ezek mindegyikének bemutatására természetesen nem vállalkozunk, így az olvasó a teljes kép helyett csak ízelítőt kap aktuális gondolatainkból. A diverzifikáció előnyeit nem lehet elég sokat magyarázni. Senki sem tévedhetetlen,  így mi sem és még ha azok is lennénk, akkor is ellenünk dolgozik az a tény, hogy egyetlen vállalatról sem rendelkezünk tökéletes információkkal. Szóval, ha tévedünk, az egyedi befektetéseken  tisztességes nagyságú veszteséget is össze lehet hozni. Egy jól diverzifikált portfolióban azonban ez a veszteség már csak a vagyon pár százalékára vetül. Természetesen, ha az egyedi befektetéseken elérhető veszteség korlátozott, akkor a nyereséggel is ez a helyzet. Ha azonban jól dolgozunk és az említett 30-50 befektetés túlnyomó többsége nyerő tétnek bizonyul, az ebből származó hozam messze túlszárnyalja az elengedhetetlen tévedésekből származó veszteségeket. A bemutatott egyedi példák követése azonban az elmondottak miatt, megfelelő diverzifikáció nélkül nem mindig célravezető.

Nem vállalkozunk arra sem, hogy a blogon folyamatosan kövessük az általunk bemutatott vállalatok sorsát. Elképzelhető, hogy olyan új információ jelenik meg egy posztolt részvénnyel kapcsolatban, ami alapvetően változtatja meg korábbi hozzáállásunkat a papírhoz.  Ebben az esetben első gondolatunk nem az lesz, hogy a blogon erről értesítsük a kedves olvasóinkat, hanem rohanunk a telefonhoz és gyorsan leadjuk eladási megbízásainkat.

A blogot elsősorban azoknak a magánembereknek szánjuk, akik valamilyen formában már kapcsolatba kerültek részvény befektetési alapokkal – akár befektetőként, akár érdeklődőként – és szeretnék jobban megismerni, hogy hogyan gondolkodnak az ilyen alapok kezelői. Nem titkolt célunk, hogy ismertebbé, népszerűbbé tegyük a részvényekbe történő befektetéseket, különösen annak befektetési alapokon keresztül történő formáját.

Első hallásra meglepőnek hangzik, de örülünk annak is, ha a versenytársak látogatják az oldalunkat, akár befektetési ötletek megszerzése érdekében is. Egyrészt elismerésnek vesszük, ha a többi professzionális befektetőnek is tudunk újat és érdekeset nyújtani. Másrészt úgy gondoljuk, hogy a megtakarítási piac jelenlegi fejlettségi fokán az alapkezelők egymás közti versenye helyett érdemesebb az informált, tudatos, hosszú távra tervező magtakarítói réteg kialakulásának segítésére koncentrálni.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy feladnánk azt az egészséges célt, hogy az adott kategóriában évről évre a legjobb alapok között legyünk (vagy inkább a legjobb), de nem őrizzük atomtitokként meglévő befektetéseinket.

Összefoglalva tehát az alapkezelési tevékenység során megszerzett ismereteinkbe, ötleteinkbe, gondolatainkba szeretnénk betekintést engedni, a teljesség minden igénye nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr424877125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.