Szerző: FisherMan  2013.09.05. 10:40

tapir-wallpaper-1.jpg

Aki befektetet az orosz piacba az előbb utóbb paranoiás lesz, mert ha valami rossz történik világban, akkor általában az oroszokat kezdik el önteni először.  Ennek ellenére az oroszok egész jól tartották magukat az elmúlt időszaki feltörekvő piaci pánikban, amelyet a QE3 kivezetéséről (tapering) szóló hírek okoztak. Mi lehet ennek az oka?

-          Az első és legkézenfekvőbb az olajár. A szíriai feszültségek miatt az olaj ára kilőtt, és mivel az orosz költségvetést 97 dolláros olajárral tervezték, az alapján áprilisiban 0,6%-os hiánnyal számoltak. Jelenleg az Ural típusú olaj ára 115$, éves átlagban 107$ környékén tartózkodott, ami ad egy jelentős puffert az orosz költségvetésnek: mivel a bevételi oldal felét (46%-át) az olaj- és gáztermelésre kivetett adók teszik ki, ezért az olajár 10 százalékos növekedése az orosz költségvetési egyenleget a GDP közel 1 százalékával javítja.

-          Az elmúlt hetek fejlődő piaci vérengzésében elsősorban azok a tőzsdék és devizák  teljesítettek alul ahol az országban jelentős külső finanszírozási igények jelentkezik. Ezt lehet mérni az ország külkereskedelmi mérlegének egyenlegével. A két leginkább elpáholt ország (India és Törökország) mind egyaránt jelentős külkereskedelmi hiánnyal működik, tehát jelentősen támaszkodnak a külső finanszírozásra. Ez a FED szigorítás belengetése nyomán   veszélybe került. Viszont ha megnézzük az oroszokat, ott tartós külkereskedelmi szufficitről ráadásul 0 közeli költségvetési hiányról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy külső finanszírozási igénye jelenleg az országnak nincsen, köszönhetően a magas olajáraknak.

Az egyes feltörekvő piacok főbb gazdasági mutatói

Kép12_2.png

 Forrás: VTB Capital

-          A harmadik ok a tőkeerámlás. A most leginkább szenvedő feltörekvő piaci országokba nagyon sok tőke áramlott a Fed által teremtett likviditásbőség miatt. Oroszországot viszont elintézték azzal, hogy „olcsó, de megvan az oka annak, hogy miért ilyen olcsó” ezért oda nem igazán jött az elmúlt két évben olyan volumenű friss tőke, mint például a befektetők kedvencébe Törökországba. Így viszont most nem is tud annyi kimenni.

Az portfóliótőke-áramlás az egyes feltörekvő országokba (2009Q2-2012Q4)

 Kép15_1.jpg

Forrás: Societe Generale

Összefoglalásképpen: Az tény, hogy az orosz piac kockázatos, de a mostani feltörekvő országokkal kapcsolatos hisztéria az ország fundamentumait nem igazán érinti. Mindazonáltal az orosz piac és a rubel eddig nem reagálta le az olajár emelkedését.

Az orosz tőzsdeindex, az olajár illetve az orosz rubel (inverz) alakulása

Kép14.png

Forrás: OTP Alapkezelő, Bloomberg

A jelenleg magas olaj, gyenge rubel konstelláció igazi kánaán az orosz energiahordozó exportőröknek, azonban a középtávon is magas olajár per pillanat nem a mainstream nézet a befektetők körében. Ezt mutatja, hogy az olaj határidős piacán jelenleg jelentősen visszaeső, jövő nyáron már csak 105$-os árral számolnak (szemben a jelenlegi 115$-os árral). Ennek valószínű oka, hogy senki nem számít egy elhúzódó szíriai konfliktusra, vagy egy ismét magára találó világgazdaságra (benne Kínával, ahol az elmúlt hetekben rendre az elemzők által vártnál jobb adatok jöttek ki). És ha valamire nem számítanak, akkor meg lehet lepődni, a pozitív irányban való meglepődés pedig a befektető egyik legjobb barátja.


Olaj (Brent) forwardgörbe alakulása (most, 1 hónappal ezelőtt, 2 hónappal ezelőtt, 3 hónappal ezelőtt

olaj.PNG

Forrás: OTP Alapkezelő, Thomson Reuters

Címkék: orosz gáz olaj kőolaj portfolioblogger befektetési kategória működőtőke portfolióbefektetés Brent

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr915496056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása