Hatalmas party-t rendeztek 2012-ben, és a helyszín nem volt más, mint a török tőzsde.     Kár hogy kevesen jöttek el.

turkish girl.jpg

Ugyan már javában tart az új év, azért még be-becsúszik egy kis kiértékelés, tanulság levonás, és örömmel láttuk az egyik Portfolio.hu-s cikkben, hogy megdicsőültünk: a miénk lett a legjobb részvényalap a tavalyi évben.

Itt az élmezőny:


portfolios tabla.png

A győztes a török alap lett, ennek fő magyarázatáról (a folyamatos külső finanszírozást igénylő országnak egy igazi bonanza az ingyen pénz korszaka, és megjött ez első felminősítés is..) egy korábbi bejegyzésben már írtunk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a C sorozat azért ennyire kiugró, mert ott euróban van számolva a hozam, így az A (retail) és B (intézményi) sorozatnál az euró forinthoz képesti tavalyi erősödésével lett jobb. De a forintos sorozattal is nagyon szépen lehetett kaszálni, ráadásul egy kicsit a csapat is hozzátett a teljesítményhez, az alapnak sikerült túlteljesítenie a benchmarkját.

Az emelkedés török lírában is kb 60% volt..

 

60% !!!!!!!! 

 

Azért az nem kevés.

Gondoljunk csak bele: ha csak a konzervatív, 90%-ban kockázatmentes eszközbe fektetett portfoliónk 10%-a van ebben, már azon is extra 6% hozamot lehet elérni, ami már bőven meg tud alapozni egy jó évet, nem beszélve arról, hogy mennyivel növeli a tekintélyünket a család előtt :-)

És most tegye fel a kezét, akinek lett volna rá lehetősége (van valamennyi megtakarítása, és van értékpapírszámlája ahová ETF-eket vagy befektetési jegyeket tud venni), és érdemben részt vett a török raliban. A befektetések iránt fogékony ismerősökkel, PB-s emberekkel beszélgetve, az egy évvel ezelőtti ajánlásokat felidézve és a Török Alapunk pénzáramlását nézve, nem sokan voltak ilyenek. Egyedül most kezd az alapba érzékelhető pozitív áramlás megindulni. Szóval ez a legnagyobb gond ezzel a tavalyi jó teljesítménnyel, és emiatt nem is vagyunk maradéktalanul elégedettek: sajnos nem volt túl sok befektető az alapban, így hiába a kiemelkedő hozam, ez a lehetőség kihasználatlan maradt.

A fő kérdés: hogyan lehet előre látni az ilyen jó éveket?  Vélemények és vélt valószínűségek mindig vannak, (nekem most például az orosz piac lenne a tippem), de biztosat nem lehet előre mondani - és sokszor a valós ok utólag sem derül ki.  Miért pont a török piac volt tavaly ennyire kiugró? Vita nélkül sokat javultak a külső körülmények, meg a befektetési kategória is jól mutat a papíron, de annyit semmiképpen sem jelent, hogy a legnagyobb bankok hirtelen a duplájukat érjék! Ha csak a szigorú fundamentumokon múlna, a kínai piacnak - ahol a negyedik negyedévre úgy látszik, hogy sikerült megfordítani a negatív gazdasági folyamatokat miközben ezúttal az infláció sem szabadult el - talán többet kellett  volna emelkednie. Vagy az orosz piacon is sok pozitív dolog történik, amire rá lehetne harapni, amellett, hogy mind a kínai , mind az orosz részvények historikusan kedvezőbb árazásúak voltak még év elején is mint a törökök (persze kétségkívül a török piac is elég olcsó volt 2011 novemberre, megfelelően pesszimista hangulattal). El kell fogadni, hogy a részvénypiacok ilyenek: eltávolodhatnak az általunk vélt fundamentumoktól, és nem térnek vissza oda sokáig, aztán egyszer csak viszonylag rövid idő alatt bekövetkezik a mozgás, és aki nincs rajta a vonaton, annak bizony később már jó eséllyel nem lesz lelkiereje beszállni, és kimarad az egészből. Ezért hangsúlyozzuk (és mindenki, aki felelős tanácsot próbál adni), hogy a portfoliónk összerakásánál a megfelelő időtáv kiválasztása tényleg nagyon fontos. Nem véletlen a részvényeknél az 5 éves ajánlás. Ez az az időtáv, ami alatt már elég valószínűtlen, hogy az árak és a fundamentumok ne találkozzanak. Ez nem jelenti azt, hogy ennél rövidebb időtávra nem lenne érdemes részvényt tartani, ha valaki szereti a magasabb várható értékű, de cserébe magasabb szórású befektetéseket, akkor szerintem rövidebb távon sem célszerű kimaradni a magasabb várható értékből, a szórást egy alacsonyabb kitettséggel csökkentve.. A legjobb stratégia azonban meggyőződésem szerint az, ha nem arra koncentráljuk az energiánkat, hogy szektorokat, régiókat próbálunk időzíteni, hanem egyedi részvényeket keresünk, és bottom-up módszerrel rakjuk össze a portfoliót. A minap erről is egy érdekes cikket lehetett olvasni:

"
....

Bottom-up a nyerő 
A Lipper által végzett kutatás során - amelyben az elmúlt 15 évben legjobban teljesítő részvényalapok sikereinek okát vizsgálták - 290 alap befektetési politikáját vették górcső alá. A 11 legjobban teljesítő részvényalap a vizsgált 15 éves időtávon 150 és 500 százalék közötti hozamot tudott elérni szemben a vizsgált minta átlagával, ami mindössze 53 százalékra rúgott. A megkérdezett alapok menedzsereinek egyöntetű véleménye, hogy sikerüknek kulcsa a bottom-up megközelítés. 

Fundamentálisan szilárd részvényekkel lehet jól keresni 
A bottom-up alapú stratégiák alapvető tulajdonsága, hogy a piac irányának előrejelzése helyett inkább erős fundamentummal rendelkező vállalatok felkutatására összpontosít. A vállalati fundamentumokat vizsgálva, arra alapozva építik fel saját várakozásiakat. Ebben az esetben is használnak makrogazdasági előrejelzést, annak azonban csak egy előzetes szűrő szerepe van. Azt mutatja meg a befektetőknek, hogy mely területekre érdemes figyelmüket és energiájukat allokálni, azonban nem figyelik az előrejelzéseket.... "

(Forrás: Portfolio.hu)

Ha már témánál vagyunk, érdemes egy kicsit foglalkozni az egyik legtipikusabb hibával, az átlagos befektető esetével a részvénypiacon, azaz a (finoman szólva) szuboptimális időzítéssel. Csúcs körül beszállni és elgyötörten, jó nagy bukót realizálva az alja körül kiszállni, megfogadva, hogy nem tőzsdézünk többet (egészen a következő csúcsig..). Ennek a fő oka (természetesen a gonosz, szemét, spekuláns  bankárokon kívül), hogy a többség csak akkor hajlandó befektetni, ha minden rendben van: már nő a gazdaság, de a jövőben is szép magas növekedést jósolnak (minimum a következő 5 évre - az senkinek sem gyanús, hogy többnyire 2 évre sem látunk előre..), a befektethető eszközöknek is tetszetős a múltbeli hozama (az sem számít ha ez pl egy kötvényalap, ahol a portfolióban lévő kötvények lejáratig számított hozama történelmi mélységben van egy hatalmas emelkedés után - "most már meg lehet venni, látszik, hogy jól hoz…" - és simán elhiszik, hogy majd minden örökké folytatódik tovább).

Természetesen a jó teljesítményhez a pozitív sajtó is megjön, a múltbeli emelkedést utólag mindig könnyű megmagyarázni. Hasonló módon, ha egy jó nagy esésen vagyunk túl, akkor rendszerint ehhez is lehet tökéletesen jó indokot találni (néha nagyon vicces hallgatni a rádiók és hírügynökségek tőzsdejelentéseit - egyszerűen nem tudják megállni, hogy ne próbálják megmagyarázni minden nap minden egyes árfolyamváltozás okát). Persze nem akarok senkit kigúnyolni, ez a dolguk. Sőt, ezt mi is meg kell, hogy tegyük a havi és negyedéves jelentésekben, mindig meg kell magyarázni az eseményeket, azt ugye mégsem lehet írni, hogy XY piac 8%-ot emelkedett, pedig valójában semmi jó hír nem volt, sőt, ha jobban belegondolunk, inkább esnie kellett volna… A közvélemény mindig mindenre magyarázatot vár, ilyen az emberi természet, és ha valaki "szakértőként" nem adja meg a megfelelően határozott választ, akkor már nem lesz hiteles.

batman robin meme_piac.JPG

 

Hogy miért fontos ez? Ne higgyünk a magyarázatoknak, senki sincs a "tökéletes tudás" birtokában, bármilyen logikusnak és hitelesnek is tűnik az érvelés. Ha nem tudjuk levetkőzni azt a mentális gátlást, hogy akkor is megvegyünk egy kockázatos, de józan paraszti ésszel hosszú távon nagy valószínűséggel jó eszközt, ha éppen nincsen megírva, hogy egész pontosan mitől lesz jó a közeljövőben - sőt ne adj Isten rosszakat írnak róla, és konszenzus lett a negatív világkép - akkor rendszerint kimaradunk az olcsó beszállási lehetőségekből.  Ez a konzervatív, biztonsági megközelítés egyúttal azt is eredményezi, hogy jó eséllyel sikerül egy magasabb értékeltségű időszakban beszállni (ha szerencsések vagyunk, azért nem a piac tetején, és maradt még valami upside), de a 60%-os éveknek így valószínűleg búcsút mondhatunk. Pedig pont ezek az időszakok azok, amelyek hosszú távon a részvényeket teszik a legjobb befektetési formává az összes eszközosztály közül., mert ne feledjük, az eddigi tőkepiaci történelemnek az egyik nagy tanulsága változatlanul igaz: hosszú távon a részvény a nyerő!!

Címkék: török portfolioblogger befektetési sztori befektetési kategória

A bejegyzés trackback címe:

https://fundman.blog.hu/api/trackback/id/tr185026468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása